کنکور، یکی از مهمترین رویدادهای زندگی دانشآموزان است که به عنوان دروازه ورود به دانشگاه و آینده شغلی آنها بسیار حائز اهمیت است. اما آمادگی برای کنکور نیازمند تلاش و تمرینات مستمر و مداوم است. به همین علت، ساختن عادتهای مفید در دوران پیش از کنکور، میتواند به صورت قابلتوجهی به بهبود عملکرد داوطلبان در آزمون کمک کند.
در این مقاله از آموزشگاه کنکور الوند، به بررسی عادت های مفید برای کنکوری ها پرداختهایم و در انتها چند عادت مضر برای کنکوریها ذکر کردهایم.
عادت های مفید برای کنکوری ها چه اهمیتی دارد؟
از آنجا که رسیدن به هر هدفی نیازمند داشتن یک برنامهریزی مناسب است، برای قبولی درکنکور و کسب رتبه دلخواه هم باید یک برنامهریزی دقیق و مناسب داشته باشید.
در کنار برنامهای که برای مطالعه دروس کنکور طراحی کرده اید باید عادت های مفیدی هم در خود ایجاد کنید تا بتوانید به هدف خود نزدیک تر شوید. در ادامه مقاله به معرفی 6 عادت مغید برای کنکوری ها میپردازیم.
6 عادت مفید برای کنکوری ها
ساختن عادت های مفید در دوران کنکور، تاثیر مستقیمی بر روی موفقیت در آزمون کنکور دارد. برای ایجاد این عادتها در خود میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
1. از کارهای کوچک شروع کنید
از قدیم به ما گفته شده که سنگ بزرگ نشانه نزدن است. پس برای ساختن عادت های مفید باید از قدم های کوچک شروع کنید و به تدریج قدم های بزرگتری بردارید.
به عنوان مثال برای شروع مطالعه یک درس، در ابتدا یک ساعت وقت بگذارید و کم کم ساعت مطالعه را بالا ببرید. پس لازم است دقت کنید که در ابتدا کارهای بزرگ انجام ندهید، از کارهای کوچک شروع کنید تا به تدریج به انجام کارهای بزرگ عادت کنید.
2. بعد از انجام کارهای بزرگ به خودتان پاداش دهید
با خودتان قرار بگذارید که بعد از انجام هر قدم بزرگ به خودتان یک پاداش دهید. این پاداش میتواند به دو صورت مختلف باشد: مادی و غیرمادی. پاداش غیرمادی شامل اقداماتی نظیر تفریح، تماشای فیلم، خواندن کتاب و… است.
پاداش مادی میتواند شامل خرید یک هدیه کوچک برای خودتان، خریدن شیرینی مورد علاقه و… باشد. اگرچه پاداش دادن به خودتان ممکن است در ابتدا کاری بی فایده به نظر بیاید، اما تاثیر بسیار مثبتی بر عملکرد شما دارد. به عنوان مثال، قبل از شروع مطالعه، میتوانید به خودتان پیشنهاد دهید که بعد از مطالعه ۱۰ صفحه، یک فیلم ببینید. این کار میتواند به شما کمک کند تا همیشه به اهداف خود وفادار باشید و در نتیجه عملکردتان برای کنکور پایدار و موثر باشد.
پاداش دادن باعث یک تحول قابل توجه در رفتار شما میشود و میتواند برای کاهش فشار و استرس، افزایش تمرکز و حتی ارتقای عملکرد شما، بسیار مفید باشد.
3. برنامه روزانه خود را «هر روز» بنویسید!
حتما یک دفترچه برای برنامه ریزی خود داشته باشید و کارهایی که روزانه باید انجام دهید را یادداشت کنید. این کار از این طریق به شما کمک میکند که با هر بار نگاه کردن به برنامه، ذهن شما به صورت ناخودآگاه برای انجام کارها آماده و ترغیب میشود.
فراموش نکنید که انسان های موفق و بزرگ چه در طول تاریخ چه در زمان فعلی، با برنامه ریزی روزانه موفق شدند. نقل قول های زیر، نمونه هایی از آنهاست:
دو چیز مهم در زندگی وجود دارد: اولی سلامتی و دومی برنامه ریزی.
به نقل از ادوارد هیل، نویسنده و فیلسوف آمریکایی
بهترین راه برای پیشبینی آینده این است که آن را بسازیم.
به نقل از آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیس جمهور ایالات متحده.
اگر برنامهای برای آینده ندارید، هر بادی شما را به هر کجا که میخواهد میبرد.
به نقل از وینستون چرچیل، نخست وزیر بریتانیا در زمان جنگ جهانی دوم.
4. عادات تغذیه ای سالم و منظمی داشته باشید
داشتن تغذیه مناسب در دوران کنکور بسیار مهم است، زیرا این دوره زمانی برای داوطلبان بسیار مهم و حساس است. به عنوان نمونه، میل کردن صبحانه خوب به این دلیل که باعث عملکرد بهتر مغز میشود، برای دانشآموزان بسیار مفید است.
صبحانه باید شامل مواد غذایی مختلف، مثل پروتئین، کربوهیدرات و چربی باشد. همچنین، استفاده از میوه و سبزیجات نیز در طول روز بسیار مهم است. در دوران کنکور سعی کنید فقط غذاهای خانگی میل کنید و از خوردن غذاهای سنگین و دیر هضم پرهیز کنید.
در کل، تغذیه مناسب در دوران کنکور به دانشآموزان کمک میکند تا بهتر بتوانند طبق برنامهریزی خود عمل کنند و نتایج بهتری در آزمون کنکور به دست آورند.
در مقاله 5 نکته طلایی برای تغذیه کنکوری ها نیز نکاتی را گفتیم که ممکن است برای شما مفید باشد.
5. صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید
صبوری و حفظ آرامش در مواقع سخت و ناراحت کننده، اهمیت بسیاری دارد. همه ما در زندگی با چالشهایی روبهرو میشویم که ممکن است باعث اضطراب و استرس شود. در این مواقع، صبوری و آرامش به شما کمک میکند تا با این چالشها بهتر مقابله کنید.
اگرچه این کار ظاهراً سخت به نظر میآید، اما با تلاش و تمرین میتوان آن را به عادت تبدیل کرد. صبوری به شما کمک میکند تا در مواقعی که شرایط سخت یا غیرقابل تحمل میشود، آرامش خود را حفظ کنید و به صورت اصولی و درست طبق برنامهریزی پیش روید.
حفظ کردن آرامش در هنگام مواجه شدن با موقعیتهای سخت، به شما اجازه میدهد تا با صحیح ترین تصمیمات و رویکردها به ادامه برنامه ریزی خود بپردازید. به علاوه، میتواند باعث ایجاد اعتماد به نفس و افزایش آن شود. بنابراین، بهتر است سعی کنید در این دوران صبور بودن و حفظ آرامش را تمرین کنید.
تمرین هایی برای ایجاد عادات صبر و آرامش برای نوجوانان و کنکوری ها
سعی کنید تمرین های زیر را برای ایجاد عادت هایی برای حفظ آرامش و صبوری انجام بدهید:
عنوان تمرین | هدف | مراحل | فواید |
---|---|---|---|
تنفس عمیق | آرامش ذهن و افزایش تمرکز | 1. در مکانی آرام بنشینید یا دراز بکشید. 2. به آرامی از طریق بینی نفس عمیق بکشید. 3. نفستان را به آرامی از طریق دهان یا بینی بیرون دهید. 4. این کار را به مدت 5 تا 10 دقیقه تکرار کنید. | کاهش اضطراب و استرس افزایش تمرکز و توجه تقویت سیستم ایمنی بدن |
تأمل | افزایش خودآگاهی و آرامش | 1. در مکانی آرام بنشینید یا دراز بکشید. 2. چشمانتان را ببندید و به افکارتان توجه کنید. 3. بدون قضاوت افکارتان را مشاهده کنید و اجازه دهید بدون اینکه به آنها بچسبید عبور کنند. 4. روی تنفستان تمرکز کنید و به بالا و پایین رفتن شکمتان توجه کنید. 5. به مدت 5 تا 10 دقیقه به تأمل ادامه دهید. | کاهش اضطراب و افسردگی افزایش تمرکز و توجه تقویت صبر و شکیبایی |
چالش 21 روزه | ایجاد عادتهای جدید یا ترک عادتهای بد | 1. عادتی را که میخواهید ایجاد کنید یا ترک کنید انتخاب کنید. 2. به مدت 21 روز متعهد به انجام یا عدم انجام آن عادت باشید. 3. پیشرفت خود را در یک تقویم یا دفترچه یادداشت علامتگذاری کنید. 4. در صورت نیاز از دوستان و خانواده تان کمک بگیرید. | ایجاد عادتهای جدید به طور پایدار ترک عادتهای بد افزایش قدرت اراده |
خودمراقبتی | کاهش استرس و افزایش شادکامی | 1. فعالیتهایی را که از آنها لذت میبرید پیدا کنید و به طور مرتب انجام دهید. 2. به اندازه کافی بخوابید. 3. غذای سالم بخورید. 4. به طور مرتب ورزش کنید. 5. با افراد مثبت معاشرت کنید. 6. به خودتان زمان استراحت و تنهایی بدهید. | کاهش استرس و اضطراب افزایش شادکامی و رضایت از زندگی تقویت سیستم ایمنی بدن |
6. در صورت خارج شدن از برنامهریزی، سعی کنید به روال قبلی برگردید
در صورتی که یک روز نتوانستید طبق برنامه پیش روید، خونسردی خود را حفظ کنید و نگران نباشید.
در چنین شرایطی به این توجه کنید که حتی موفقترین افراد هم اشتباه میکنند. ممکن است این افراد به دلایلی برای مدتی از کار متوقف شوند، اما بعد از مدت کوتاهی با حفظ خونسردی به روال عادی برنامهریزی خود بازمیگردنند.
پس اگر در دوران کنکور برای یک روز یا مدت کوتاهی از روال برنامه خارج شدید، با حفظ آرامش به روال قبلی خود بازگردید.
چه کارهایی نباید در دوران کنکور انجام دهیم؟
دوران کنکور برای دانشآموزان یکی از مهمترین دوران زندگی است، چرا که نتایج آن نقش مهمی در آینده شان خواهد داشت. در این قسمت مقاله به بررسی کارهایی که دوران کنکور نباید انجام شود، میپردازیم.
1. تلاش برای بالا بردن سطح آموزشی فعلی: دوران کنکور به خصوص چند ماه قبل از آن زمان مناسبی برای تقویت سطح آموزشی نمیباشد. در این دوران باید سعی کنید به دانستههای خود تکیه کنید و روی آنها سرمایه گذاری کنید.
2. تمرکز نکردن بر روی سلامت جسمی و روانی: در دوران کنکور، دانشآموزان سخت مشغول مطالعه و آمادهسازی برای این آزمون هستند و ممکن است به سلامت جسمی و روانی خود اهمیت ندهند. اهمیت ندادن به سلامتی جسمی و روانی، دانشآموزان را با مشکل مواجه میکند و ممکن است به نتایج مثبتی نیز در آینده نرسند.
3.تلاش برای حل تمام سوالات: بسیاری از دانشآموزان در دوران کنکور، به سرعت میخواهند تمام سوالات را حل کنند. این رفتار باعث میشود که دانشآموزان به طور ناگهانی به سوالاتی برخورد کنند که به آنها نمیتوانند پاسخ دهند و این مورد باعث ایجاد اضطراب و نگرانی در آنها خواهد شد.
4.عدم برنامهریزی مناسب برای مطالعه در دوران کنکور: بسیاری از دانشآموزان بدون برنامهریزی مناسب به مطالعه و آمادهسازی میپردازند. این کار باعث میشود که دانشآموزان آمادگی لازم برای کنکور پیدا نکنند و در نهایت نتیجهی قابل قبولی حاصل نخواهند کرد.
5. تعادل نداشتن بین درس و زندگی: در دوران کنکور، بسیاری از دانشآموزان فقط به مطالعه و آمادهسازی خود برای آزمون فکر میکنند و به تعادل زندگی خود اهمیت نمیدهند، این کار باعث منزوی شدن و عدم موفقیت آنها خواهد شد. پس در دوران کنکور سعی کنید یک تعادل مناسب بین مطالعه و زندگی عادی خود رعایت کنید تا مشکلی از این نظر نداشته باشید.
کتاب برای ایجاد عادت های مفید برای سال آخری ها و کنکوری ها
یکی از مهم ترین کار هایی که شما به عنوان یک کنکوری میتوانید برای ایجاد عادت های مفید انجام بدهید، مطالعه کتاب هایی مرتبط با ساخت عادات در دوران فراغت خودتان است. در پایین 3 کتاب موثر برای ایجاد عادت های مفید معرفی شده است:
- عادت های اتمی، نوشته جیمز کلیر: این کتاب همانطور که از نامش پیداست به قدرت اتمی نهفته عادات میپردازد و در مورد چگونگی ایجاد عادات مثبت و از بین بردن عادت های منفی صحبت میکند. کتاب عادت های اتمی نوشته جیمز کلیر یکی از پر فروش ترین کتاب هایی است که در مجله نیویورک تایمز نیز به آن اشاره شده است.
- کتاب برتری خفیف، نوشته جف اولسون: این کتاب به این اشاره دارد که شما با ایجاد عادت های کوتاه اما موثر در زندگی خودتان، میتوانید نسبت به دیگران برتری پیدا کنید اما از آنجایی که این برتری در طول زمان به دست میآید، هیچگاه به صورت کامل لمس و احساس نمیشود! جف السون با لحن بسیار زیبا و عامیانه ای کتاب را نوشته است و مطمئناً شما از مطالعه آن لذت خواهید برد.
- کتاب اثر مرکب، نوشته دارن هاردی: این کتاب نیز یکی دیگر از کتاب های موثر در ایجاد عادت های مفید برای شماست.
جمع بندی نهایی
در این مقاله به بررسی عادت های مفیدی که بهتر است در سال کنکور داشته باشید پرداخیتم، کتاب هایی معرفی کردیم و در نهایت کار هایی که باید بکنیم و نکنیم را مقایسه کردیم. امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد.
ممنون که تا انتها مطالعه کردید؛ مشتاقانه منتظر پاسخگویی به نظرات شما عزیزان هستیم.🌹✌️