یکی از دلایل انتخاب رشته های دانشگاهی برای بسیاری از دانش آموزان رشته ریاضی، پولساز بودن آنهاست. برای انتخاب رشته های پولساز کنکور ریاضی، علاقه خود به این رشته ها را بسنجید و با توجه به آن انتخاب رشته نمایید. در ادامه به معرفی رشته های پولساز کنکور ریاضی میپردازیم.
رشته های پولساز کنکور ریاضی:
در چند سال اخیر رشتههای برق، مکانیک، عمران، کامپیوتر و صنایع جزو پردرآمدترینهای رشته های ریاضی شناخته شدهاند. معمولا داوطلبانی که رتبهی خوبی در کنکور کسب میکنند، برای تحصیل به سراغ این رشتهها میروند.
1.رشته مهندسی برق
رشته مهندسی برق یکی از پرطرفدارترین و مهمترین رشتههای فنی مهندسی که همواره طرفداران خود را داشته است. در این رشته، دانشجویان به طراحی، توسعه، نصب و راهاندازی سیستمهای الکتریکی، الکترونیکی و کامپیوتری میپردازند. این رشته شامل شاخههای مختلفی مانند الکترونیک، مخابرات، قدرت، کنترل است. حقوق یک مهندس برق با توجه به سطح تخصص، از 14 میلیون تا 9/18 میلیون تومان متغیر است. در ادامه به معرفی گرایش های مختلف رشته مهندسی برق میپردازیم :
گرایش مخابرات
دانشجویان رشته مهندسی برق بعد از فارغالتحصیلی، میتوانند با توجه به گرایشی که در آن تحصیل کرده اند، در قسمتهای مختلفی مشغول به کار شوند. فارغالتحصیلان گرایش مخابرات، میتوانند در سازمانهایی که واحدهای مخابراتی دارند شاغل شوند. به عنوان مثال، این افراد میتوانند در قسمت مخابرات سازمان مخابرات یا صدا و سیما استخدام شوند.
گرایش قدرت
فارغالتحصیلان گرایش قدرت هم میتوانند در سازمان برق، وزارت نیرو و سازمانهایی از این قبیل مشغول به کار شوند.
گرایش الکترونیک
دانشآموختگان شاخه الکترونیک، با توجه به تخصصشان در شرکتهای فعال در طراحی بردهای الکترونیکی و شرکتهایی که در حوزه برنامهنویسی فعالیت دارند، جذب میشوند.
گرایش کنترل
فارغالتحصیلان شاخه کنترل نیز با توجه به اینکه بیشتر شرکتها و سازمانها به مهندسان برق کنترل برای طراحی سیستمهای کنترلی و نظارت و کنترل سیستمها نیاز دارند، شانس بیشتری برای استخدام خواهند داشت.
2. رشته مهندسی مکانیک
در ادامه معرفی رشتههای پولساز کنکور ریاضی به معرفی رشته مهندسی مکانیک میپردازیم. این رشته یکی از قدیمیترین رشتههای مهندسی است و همیشه طرفداران زیادی در بین داوطلبان داشته است. مهندسی مکانیک یکی از جامعترین رشته های علوم مهندسی میباشد که با استفاده از علوم و فنون به تولید، تبدیل و استفاده از انرژی و تبدیل حرکت آنها میپردازد. میانگین حقوق یک مهندس مکانیک در ایران در سال 1402 با توجه به سطح تخصص، بین 9/14 میلیون تا 7/24 میلیون تومان متغیر است. رشته مهندسی مکانیک دارای چهار گرایش طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید و مهندسی دریا است. در ادامه به معرفی گرایشهای مختلف رشته مهندسی مکانیک میپردازیم :
گرایش طراحی جامدات
این شاخه مهندسی مکانیک، اصول فیزیک و ریاضیات مهندسی را با علم مواد ترکیب میکند تا سیستمهای مکانیکی را طراحی، تجزیه و تحلیل، ساخت و نگهداری کند. این گرایش در صنعت بسیار کاربرد دارد و در صنایع خودرو و هر حوزه دیگری که به طراحی، ساخت و تحلیل نتایج به دستآمده از آزمایشات بپردازد، مربوط میشود.
گرایش حرارت و سیالات
این شاخه از رشته مهندسی مکانیک، به مطالعه خواص سیالات (مایعات ، گازها و پلاسما )، نیروهای وارد بر سیالات و یا نیروهای وارد از طرف سیالات بر اجسام جامد پرداخته است. فارغ التحصیلان شاخه حرارت و سیالات میتوانند با توجه به میزان علاقه خود در صنایع خودروسازی، نفت وگاز و پتروشیمی، هوانوردی و نیروگاهی مشغول به کار شوند.
گرایش ساخت و تولید
فارغ التحصیلان این شاخه از مهندسی مکانیک، در زمینه تولید موتورهای جت کوچک، تلسکوپ های پیشرفته، طراحی مدل های سه بعدی پیچیده و ریزپردازنده ها فعالیت می کنند.
گرایش مهندسی دریا
با توجه به اینکه دانشگاههای دیگر ایران، مهندسی دریا را به عنوان یک رشته مستقل میشناسند، این گرایش مهندسی مکانیک فقط در دانشگاه صنعتی شریف ارائه میشود. مباحثی که در مهندسی دریا به آن پرداخته می شود شامل طراحی و استحکام بدنه، سیستمهای پیشرانه (موتور گیربکس) و طراحی مربوط به مسیریابی کشتی است. این موارد با بقیه گرایشهای مهندسی مکانیک مشترک است اما گرایش مهندسی دریا، به صورت تخصصی در مورد کشتی و سازههای دریایی مثل اسکلهها و سکوهای نفتی متحرک پرداخته است.
3. رشته مهندسی عمران
رشته مهندسی عمران، یکی دیگر از رشتههای پولساز کنکور ریاضی است. یک مهندس عمران در زمینه ساخت و ساز سازههای ساختمانی از جمله سازههای سبک مثل ساختمان، سازههای بزرگ مثل برج، سازههای مربوط به سد و جاده و سازههای ساخت تونل ها و … فعالیت دارد. درآمد یک مهندس عمران در ایران با توجه به تجربه، مهارت، جنسیت یا موقعیت مکانی متغیر است، اما به طور میانگین از 5 تا 15 میلیون تومان متغیر است. در صورتی که بتوانید به جای کار در شرکتها برای خودتان کار کنید، به درآمد بیشتری خواهید رسید.
4. رشته مهندسی کامپیوتر
با توجه به پیشرفت سریع تکنولوژی، بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر رو به پیشرفت است. رشته مهندسی کامپیوتر با گسترش فناوری اطلاعات و رو به رشد بودن صنعت فناوری، در دنیای امروز بسیار محبوب شده است. بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر بسیار گسترده و پویاست و به دلیل نیاز بسیاری از سازمانها به تولید نرمافزارهای مختلف، همواره در حال رشد است. از جمله کارهایی که مهندسین کامپیوتر میتوانند در آن مشغول به کار شوند، پیادهسازی، توسعه و نگهداری نرمافزارهای کاربردی یا بازیهای رایانهای، توسعه و بهینه سازی وبسایتها و برنامههای تحت وب، طراحی و پیادهسازی بانکهای اطلاعاتی، توسعه زیرساختهای فنی و شبکههای کامپیوتری و بهطور کلی هرگونه پروژه مربوط به فناوری اطلاعات را میتواند در بر بگیرد. برای ورود به بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر، داشتن مدارک تحصیلی مناسب مانند مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در این رشته و همچنین تجربه کاری قابل قبول، بسیار مهم است. همچنین مهارتهای تخصصی در زمینه برنامهنویسی، شبکههای کامپیوتری، پایگاه داده، امنیت و … نیز برای ورود به بازار کار اهمیت دارند. درآمد ماهانه یک مهندس کامپیوتر با توجه به سطح تخصص، 15 تا 23 میلیون تومان است.
رشته مهندسی کامپیوتر شامل دو گرایش سختافزار و نرمافزار است :
گرایش سخت افزار:
رشته مهندسی سخت افزار یکی از شاخههای مهم رشته مهندسی کامپیوتر است که به طراحی و توسعه سخت افزارهای کامپیوتری و دیگر سیستمهای الکترونیکی میپردازد. مهندسان سخت افزار به طراحی و توسعه قطعات الکترونیکی و سیستمهای کامپیوتری میپردازند. با توجه به نیاز رو به رشد برای دستگاههای الکترونیکی در حوزههای مختلف، مهندسی سخت افزار طرفداران خاص خود را از بین دانشآموختگان این رشته پیدا کرده است.
گرایش نرمافزار:
یکی از گرایشهای دیگر رشته مهندسی کامپیوتر، نرم افزار است. فارغالتحصیلان این گرایش معمولا، در حوزه برنامهنویسی، طراحی و ارزیابی نرمافزار و دادهها مشغول به کار میشوند. با توجه به رشد چشمگیر استفاده از اپلیکیشنها و نرمافزارها، این گرایش نسبت به شاخه نرمافزار طرفداران بیشتری بین فارغالتحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر دارد.
5.رشته مهندسی صنایع
رشته مهندسی صنایع، یکی از پرطرفدارترین رشتههای مهندسی است که برای بهبود عملکرد و بهینهسازی فرآیندها و سیستمهای تولیدی و خدماتی و توسعه، بهبود و پیادهسازی سیستمهای یکپارچه به کار میرود. در واقع، مهندسی صنایع به صورت کلی با استفاده از دانش و مهارتهای ریاضی، فیزیک، آمار و کامپیوتر به بهبود کارآیی و بهینهسازی فرآیندها و سیستمهای مختلف پرداخته و به طور گسترده در صنایع مختلف مانند تولید، حمل و نقل، خدمات، مالی و غیره استفاده میشود. دانشجویان این رشته، علاوه بر یادگیری دانش ریاضی و مهندسی، با مفاهیم مدیریتی و تجاری نیز آشنا میشوند. این رشته بسیار چالشبرانگیز است و در صورت علاقه، میتواند فرصتهای شغلی بسیار خوبی را به همراه داشته باشد. آمار دقیقی از میزان حقوق دریافتی مهندسین صنایع در دست نیست اما مواردی مثل سابقه کار، تخصص و مهارت بر میزان حقوق دریافتی یک مهندس صنایع تاثیر میگذارد.
کدام رشته در چند سال اخیر پردرآمدتر بوده است؟
بعد از همهگیری ویروس کووید19 در جهان و همچنین گسترش چشمگیر تکنولوژی و آنلاین شدن کسب و کارها، مهندسی کامپیوتر یکی از پردرآمدترین مشاغل پولساز رشته ریاضی در چند سال اخیر بوده است.