از اصلی ترین مسائلی که داوطلبان کنکور سراسری باید به آن دقت کنند، تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری و مفهوم هر یک از آنها است. بیشتر داوطلبان به فکر میکنند که این دو اصطلاح یکی هستند و رتبه و تراز آنها مشابه است اما در واقع این دو به هم وابسته هستند اما مشابه نیستند.
رتبه نهایی دانش آموختگان در کنکور بر اساس تراز آنها مشخص میشود و یکی از سوالات همیشگی دانش آموزان نحوه محاسبه تراز، رتبه و تاثیری است که این دو مورد در کنکور سراسری در نتیجه نهایی کنکور سراسری و وضعیت کارنامه داوطلبان دارند. رتبه کنکور، ترتیب بین دواطلبان در آزمون است.
درواقع اگر در یک آزمون چه کنکور سراسری و چه آزمونهای آزمایشی 4 هزار نفر داوطلب شرکت میکنند، رتبه جایگاه داوطلب از میان این 4 هزار نفر را مشخص میکند. برای مثال اگر داوطلبی رتبه 50 را دریافت میکند به این معنی است که داوطلب جایگاه پنجاهم در میان 4 هزار نفر را دریافت کرده است. بنابراین رتبه تنها ترتیب داوطلبان از نظر علمی را مشخص میکند.
با این حال مشخص کردن وضعیت دانش آموختگان در کنکور تنها با کمک رتبه امکانپذیر نیست. گاهیاوقات نمره و نتیجه داوطلبان در آزمون یکسان است و این موضوع باعث میشود که امکان دقیق جایگاه داوطلب در کنکور مشخص نباشد. برای مثال زمانی که 10 داوطلب نمره مشابه 20 را دریافت میکنند، امکان مشخص کردن جایگاه دقیق هر کدام وجود ندارد در چنینی شرایطی از تراز برای تعیین جایگاه همه داوطلبانی که نمره 20 را دریافت کردهاند استفاده میشود.
تراز نسبت به رتبه دقت بالاتری دارد. رتبه سطح علمی داوطلبان را مشخص میکند. هر کدام از سوالات در کنکور سراسری ارزش خاصی دارند و با پاسخگویی به آن سوال دانش آموز یا داوطلب، ارزش آن سوال را به دست میآورد. در نتیجه داوطلبی که موفق به پاسخگویی به آن سوال نمیشود ارزش آن را کسب نکرده و در نتیجه سطح علمی او با داوطلب دیگر متفاوت خواهد بود.
به عبارت دیگر تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری را میتوان به این صورت مشخص کرد که هر چقدر رتبه پایینتر باشد، جایگاه داوطلب بالاتر خواهد بود و این موضوع زمانی امکانپذیر است که داوطلب تراز بالاتری کسب کرده و در واقع سوالات ارزشمندتر و به تعداد بیشتری را پاسخ دهد.
بالاتر بودن تراز در کنکور سراسری به این معنی است که داوطلب در مقایسه با دیگر داوطلبان عملکرد بهتری در آزمون داشته است. تراز داوطلبان برای هر درس جداگانه مشخص میشود و برای هر کدام از دروس عددی بین 0 تا 10000 دارد.
بالا بردن تراز با توجه به تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری
با توجه به تفاوت تراز و رتبه در کنکور سراسری و اهمیت بالا بردن تراز در کاهش رتبه داوطلب و کسب جایگاه بهتر در رقابت کنکور سراسری، داوطلبان باید از روشهای مختلف برای بالا بردن تراز خود استفاده کنند. برای بالا بردن تراز باید با عوامل موثر در کاهش یا افزایش تراز آشنایی داشت که عبارتند از:
1. سطح علمی دواطلبان: اگر سطح علمی تمام داوطلبان آزمون بالاتر باشد، تراز کلی پایینتر خواهد بود. در این شرایط بیشتر داوطلبان ترازهای نزدیک به هم و نه چندان بالایی کسب میکنند.
2. تعداد داوطلبان: یکی دیگر از مسائلی است که در افزایش یا کاهش تراز کل تاثیرگذار است. زمانی که داوطلبان یک آزمون تعداد کمی داشته باشند، تراز کل در آن آزمون هم به همان نسبت پایین میآید.
3. میزان مطالعه: زمانی که دواطلبان فرصت زیادی برای آزمون داشته باشند نیز تراز متفاوت خواهد بود. مطالعه بیشتر باعث آمادگی بیشتر داوطلبین میشود و این موضوع در تراز نهایی آزمون که چه عددی داشته باشد موثر است.
برای راهنمایی دقیق تر معلمان و مشاوران مجموعه کنکور الوند پاسخگو داوطلبان عزیز هستند برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید: